Nähtävyydet

Kolin alue tarjoaa ennen kaikkea luontoelämyksiä. Tässä parhaat palat, jotka kaikki tavoitat meiltä helposti!

Kolin kansallismaisema

Ukko-Kolilta avautuva maisema on yksi Suomen kansallismaisemista. Sitä sanotaan myös Suomen kuvatuimmaksi maisemaksi, joka on ikuistettu miljoonia kertoja. Sukupolvi toisensa jälkeen käy Kolilla ainakin kerran ikuistamassa itsensä. Meiltä on matkaa Ukko-Kolille ainoastaan 13 km. 

Kolin kansallispuisto

Monipuolinen kansallispuisto sulkee sisäänsä muutakin kuin tutun maiseman Pieliselle. Jääkauden jäljet 2 miljardia vuotta vanhassa kalliossa, kukka-ahot, kaskiperinteen jäljet, upeat hiekkarannat Pielisen saarissa ja kesäisin laiduntava alkuperäiskarja vievät matkailijan mukanaan. Katso tärkeimmät Kolin kansallispuiston nähtävyydet

Luontokeskus Ukko

Kolin kansallispuiston sydämessä palvelee Luontokeskus Ukko. Se esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä. Luontokeskus Ukosta saat myös vinkkejä retkeilyyn Kolin kansallispuistossa.

Tykkylumimaisemat

Kolin huiput ovat nähtävyys talvellakin. Jyrkästi Pieliseltä nousevat vaarat ovat tykkylumen valtakuntaa. Kolin vaarat ovat eteläisimpiä paikkoja Suomessa, jossa tykkylumi saapuu vuosittain. Kolin tykkymaisemia saat ruudullekin runsaasti hakusanoilla "Koli tykky".

Räsävaaran torni

Räsävaaran torni on jäänyt monella Kolin kävijällä kokematta. Harmi, sillä tornista avautuvat maisemat ovat takuulla Kolin seudun upeimpia. Näkymät avautuvat yli Kolin kansallispuiston ja Kolin vaarajonon. Pieliselle avautuvissa laajoissa maisemissa näkyy mm. Suomen korkein ja Pielisen suurin saari, Paalasmaa. Räsävaaran tornille on opastus ennen Kolin kylää. Meiltä matkaa kertyy noin 12 km.

Euroopan pisin: Koli-Vuonislahti-jäätie

Kolilta Pielisen yli Vuonislahden kylään kulkeva 7 km jäätie on Euroopan pisin sisävesien virallinen jäätie. Tie on avattu keskimäärin tammikuun puolivälin paikkeilla ja suljettu maaliskuun lopulla. 20 metrin leveydeltä aurattava jäätie on näkemisen ja kokeilun arvoinen kohde, suomalaisillekin. Lue lisää ELY-keskuksen dokumentista.

Suomen sisävesien suurin autolautta

Kesäaikaan operoi Kolin ja Lieksan satamien välillä Suomen sisävesien suurin autolautta. Kannella on tilaa 24 henkilöautolle tai 4 linja-autolle. Reilun 1,5 tunnin matkan voi lepuuttaa silmiään ja kaasujalkaansa vaikka laivan Karelia à la Carte -ravintolassa. Suosittelemme!

Näe Kolin vaarat Pieliseltä 

Kantosiipialus SuviExpress tekee risteilyjä Pieliselle. Kolin vaarat saavat aivan uuden ilmeen järveltä katsottuna. Risteilyjä voi tehdä joko liikenneaikataulujen mukaan tai tilausristeilynä.

Kolin kyläkeskusta ja satama

Kolin kylän keskusta ja satama ovat sympaattisia käyntikohteita. Keskustassa on vanhan mallin mukaan rakennettujen talojen piiri. Niistä yksi on Kolin Ryynäsen kahvio, jonka pihapiirissä voit tutustua Kolin kotiseutumuseoon sekä taiteilijaresidenssiin. Vastapäätä sijaitsevat Kolin matkailuneuvonta sekä Kolin Sale-myymälä. Vuonna 2004 rakennettu hirsinen Kolin satamaravintola kannattaa käydä myös kokemassa (erityisesti paistetut muikut!).

Tulikiven Kivikylä

Nunnanlahdessa, 6-tien varressa on Tulikiven Kivikylä. Koko perheen kohteessa on näkemistä ja kokemista koko perheelle. Kivipuistot, suihkulähteet, eläinhahmot, kiipeilytelineet, liukumäki ja hiekkalaatikko ovat ainakin lasten mieleen. Tulikivi-studiossa on näytillä Tulikiven koko tuotekirjo.