Nähtävyydet

Kolin alue tarjoaa ennen kaikkea luontoelämyksiä. Tässä parhaat palat:

Kolin kansallismaisema

Ukko-Kolilta avautuva maisema on yksi Suomen kansallismaisemista. Se on myös Suomen kuvatuin kansallismaisema, joka on ikuistettu miljoonia kertoja. Sukupolvi toisensa jälkeen käy Kolilla ikuistamassa itsensä. Meiltä on matkaa Ukko-Kolille ainoastaan 13 km. 

Kolin kansallispuisto

Monipuolinen kansallispuisto sulkee sisäänsä muutakin kuin tutun maiseman Pieliselle. Jääkauden jäljet 2,5 miljardia vuotta vanhassa kalliossa, kukka-ahot, kaskiperinteen jäljet, upeat hiekkarannat Pielisen saarissa ja kesäisin laiduntava alkuperäiskarja, vievät matkailijan mukanaan. Katso tärkeimmät Kolin kansallispuiston nähtävyydet

Luontokeskus Ukko

Kolin kansallispuiston sydämessä palvelee Luontokeskus Ukko. Se esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä. Luontokeskus Ukossa palvelevat retkeilytarvike- ja matkamuistomyymälä Koli Shop Retkitupa sekä kahvila Vakka.

Tykkylumimaisemat

Kolin huiput ovat nähtävyys talvellakin. Jyrkästi Pieliseltä nousevat vaarat ovat tykkylumen valtakuntaa. Kolin vaarat ovat eteläisimpiä paikkoja Suomessa, jossa on varmuudella tykkylunta. Kolin tykkymaisemia saat ruudullekin runsaasti hakusanoilla "Koli tykky".

Räsävaaran torni

Räsävaaran torni on jäänyt monella Kolin kävijällä kokematta. Harmi, sillä tornista avautuvat maisemat ovat takuulla Kolin seudun upeimpia. Näkymät avautuvat yli Kolin kansallispuiston ja Kolin vaarajonon. Pieliselle avautuvissa laajoissa maisemissa näkyy mm. Suomen korkein ja Pielisen suurin saari, Paalasmaa. Räsävaaran tornille on opastus ennen Kolin kylää. Parkkipaikan vieressä on laavu ja nuotiopaikka.

Ryläys

Ryläyksen näköalapaikalta avautuu maisema Kolin kansallispuiston vaaroille ja niiden takana läikehtivälle Pieliselle. Vaaran rinteestä, näköalapaikalta vähän etelään löydät komean kiviputousta muistuttavan kivirakan. Näköalapaikan lähellä on kota tulentekopaikkoineen sekä näköalatorni. Ryläykselle on noin 2,4 kilometrin kävelymatka lähimmältä pysäköintialueelta Jerolta.

Kolvananuuro

Kolvananuuron jännittävä rotkolaakso vie retkeilijän ajassa taaksepäin. Miljoonia vuosia sitten Kolvananuuro muodostui syväksi arveksi kallioperään, ja alueella onkin kiinnostava geologinen historia.

 

Euroopan pisin: Koli-Vuonislahti-jäätie

Kolilta Pielisen yli Vuonislahden kylään kulkeva jäätie on Euroopan pisin sisävesien virallinen jäätie (7 km). Tie on avattu keskimäärin tammikuun puolivälin paikkeilla ja suljettu maaliskuun lopulla. 20 metrin leveydeltä aurattava jäätie on näkemisen ja kokeilun arvoinen kohde, suomalaisillekin. Lue lisää ELY-keskuksen dokumentista ja katso video.

Näe Kolin vaarat Pieliseltä 

Kantosiipialus SuviExpress tekee risteilyjä Pieliselle. Kolin vaarat saavat aivan uuden ilmeen järveltä katsottuna. Risteilyjä voi tehdä joko liikenneaikataulujen mukaan tai tilausristeilynä.

Kolin kyläkeskusta ja satama

Kolin kylän keskusta ja satama ovat sympaattisia käyntikohteita. Keskustassa on vanhan mallin mukaan rakennettujen talojen piiri. Niistä yksi on Gastropub Kolin Ryynänen , jonka pihapiirissä voit tutustua Kolin kotiseutumuseoon sekä taiteilijaresidenssiin. Vastapäätä sijaitsevat Kolin matkailuneuvonta sekä Kolin Sale-myymäläKolin satamaravintola Alamaja kannattaa käydä myös kokemassa (erityisesti paistetut muikut!).

Eeva Ryynäsen ateljee Paateri

Eva Ryynänen (1915–2001) oli puunveistoon erikoistunut kuvanveistäjä, jonka ateljeekoti sijaitsee Vuonislahdessa. Kauniilla paikalla järven rannalla sijaitseva Paateri käsittää vuonna 1953 valmistuneen persoonallisen asuinrakennuksen, tilavan ateljeen (entinen navetta), jyhkeähirsisen kirkon ja pyöreän galleriakahvilan. Kaikki rakennukset ovat Evan suunnittelemia ja niiden sisällä voi ihailla hänen kätensä jälkiä, veistoksia, reliefejä sekä ainutlaatuisia rakenteita ja kalusteita.

Tulikiven Kivikylä

Nunnanlahdessa, 6-tien varressa on Tulikiven Kivikylä. Koko perheen kohteessa on näkemistä ja kokemista koko perheelle. Kivipuistot, suihkulähteet, eläinhahmot, kiipeilytelineet, liukumäki ja hiekkalaatikko ovat ainakin lasten mieleen. Tulikivi-studiossa on näytillä Tulikiven koko tuotekirjo.